Cikkek

Csak tangósan, lépésről lépésre

avagy a célok szerepe a tangótanításban

A témafelvetés különös érzéseket ébreszt bennem, mivel eddigi tapasztalataim igazolták már, célok nélkül nem létezhet jövőkép, sem folyamat, bármilyen jellegű legyen is az. Némi elmélkedés, illetőleg olvasgatás után azonban világossá vált számomra, óriási különbség van a célok ködös módon, körülíratlan formában való lebegtetése mint irányadó, vagy a pontosan körülhatárolt célok és az azok elérésére felállított lépésről lépésre megtervezett stratégiák egysége, röviden mondva a tudatos tervezés mint hajtóerő között.

Célzottan, vagy céltalan?…

De maradjunk most a tangótanulásnál.

Kiindulási alap:

20 éve vagyok tánctanár. Autodidaktaként, végzős egyetemistán, boldogan és ambíciózusan fogtam bele, gyereket tanítottam néptáncra. Öröm volt minden próba számomra. 2-3 órán át minden egyes lépést velük együtt táncoltam végig. Eltelt pár év, mire megtanultam,.. ezt nem így kell csinálni. Aztán jöttek a tanfolyamok, a főiskola, az áhított táncművészeti. Sokat köszönhetek a mestereimnek, valóban sokat. Mindenkinek más a sorsa. Én együtt tanultam és tanítottam, a két folyamat nálam szimbiózisban indult és talán épp ezért, a mai napig ugyanígy kéz a kézben jár. Mondhatnám, én akkor vagyok teljes ezen a téren, ha nem csak tanítok, hanem tanulok is. Négy évvel ezelőtt nagy változást éltem meg e praxisban, elkezdtem új tánctechnikákkal is foglalkozni. Elképesztő élmény volt és máig is tart. Először is lefogytam. A gazdag táncos élet mellett is alattomosan felkúszott 10 kg-nyi súlyfeleslegtől szabadultam meg szűk 2 hónap alatt. Fellélegeztem. Egész más mozgásélményhez jutottam. Először a swing jött. Hálás köszönet itt is Bóbis Lacinak J. Kinyílt számomra a világ. Elképesztő, hogy ez a XX. század eleji őrület milyen mély nyomokat hagyott a kultúránkban, máig tetten érhetően. Hol itt, hol ott bukkan fel valamilyen hatása, főként zenei téren, de a charleston és a lindy-hop mozgásanyaga tulajdonképpen az egész világ táncos életét „újra-termékenyítette”. És jöttek egymás után a jó kis swing táncok. Az előbb említett charleston és lindy-hop után a balboa, a sztepp – és még mindig nem teljes a sor.

Aztán jött a jazztánc a zseniális Bakó Gábornál. Aki ismeri és járt/jár hozzá, annak nem kell elmondanom, mennyit képes hozzátenni az ember táncosságához az ő pedagógiája. Aki nem ismeri, az pedig mielőbb menjen el hozzá, vagy vegye fel a bakancslistájára! Kihagyhatatlan.

Mindezek mellett elkezdtem újra balettet is tanulni – ez sem egy mindennapi élmény a 40-en túl. A klasszikus balettről az a közhiedelem terjedt el, hogy csak az tudja megtanulni, aki egész kicsi gyerekként fogott hozzá. Nos, ez nem így van. Annyi az igazságtartalma csupán, hogy abból válhat balettáncos/balerina, akit kisgyermekkorától erre treníroznak. A klasszikus balett mindamellett a világ legjobban kidolgozott és legsikeresebb testképzési technikája (technikái), az elemei ugyanúgy korhatár nélkül tanulhatók és hasznosíthatók a mozgásfejlesztésben, mint minden más tánctechnika. Ráadásul mindegyik technika ismeri és elismeri a balettanulás hasznát, használja terminológiáját és elemeit.

És végül megérkeztem a tangóhoz.

Most pici szünetet tartottam – a lélegzetvételben. A tangó is valami hasonlóképpen hatott rám. Mint amikor visszatartod a lélegzeted pár pillanatra és aztán beengeded magadba a levegőt. Egy különös páradús világ, ami lenyűgöz, fogva tart, akarod és többé nem enged. Egy másik valóság, ahová elvonulhatsz a jelenből, mélykoncentráció, befeléfordulás, flow, meditáció és még az a párezer nem mindennapi érzés, amiért tangózunk. És tangózik velünk a világ egy része. Egy kis világ a világon belül, ami bármilyen nációból jött embereknek, egymás nyelvének ismerete nélkül is megadja az abszolút összetartozás érzését arra a néhány percre.

Eszembe jut egy történet erről.

/2010/04/01/es-ez-oriasi-elmeny-volt/

A tangóhoz visszatérve…

Az első közeli találkozásom a tangóval is ehhez a történethez köthető, bár ekkor még nem tudtam, hogy a fentebb leírt karizmatikus élmény nagyon hasonló lesz ahhoz az együvé tartozáshoz, amit egy bekezdéssel korábban a tangózással kapcsolatban is leírtam. Más természetű ugyan, de az élmény erejét illetően nagyon hasonló. A fesztivál egyik vendégcsoportja egy Sao Paulo-i csoport volt. Sao Paulo, ha lehet ilyet mondani, mindenben ellentétje Normának. Egy nagy kulturális olvasztótégely, felfoghatatlan méretekkel, és szinte a Brazíliába érkező utazók átjáróháza. Az onnan érkező csoport tagjai közt volt szőke, fekete, indián, japán – mindannyian brazilok, természetesen – vezetőjük pedig egy argentin férfi Cordobából. Ez a csoport az ottani tangóklubot képviselte, így ők a brazil zászlóval együtt lobogtatták mindig az argentint is, ahogy mi is a magyart és a szlovákot. Úgy ahogy mi többiek a saját kultúránk táncait, ők a fellépéseken és a közös bulikban argentin tangót táncoltak. Korábban is csodáltam már a tangót távolról, és elképzeltem, milyen jól állna nekem, de akkor megérintett a közelsége. A fátyolszerű titokzatosság, ami körüllengi, az elmélyülés és a tisztelet a táncosok irányából a táncnak adva, az a fajta lelki elcsendesedés, ami az egymásrahangolódást lehetővé teszi.

Aztán hamarosan ismét szembejött velem, párszor továbbmentem, és eljött a nap, egyszer csak belekezdtem. Most nem írnék többet arról, milyen nagy hatással volt és van az egész életemre, mivel az előbbi sorok már érzékeltették azt valamelyest.

A folytatásban másról írnék, ami egy másik oldalamról, a szakmai oldalról közelítve ejt rabul.

Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Leave Comment