Cikkek

Dunaág Néptáncműhely eredményei

A Dunaág Néptáncműhely legkiemelkedőbb eredményeit a szlovákiai országos minősítő versenyeken érte el. 2005 és 2013 között az Eszterlánc Fesztiválon két ízben nyertek el ezüst és két ízben arany minősítést.
A felnőtt táncegyüttesek minősítőjén, a szlovákiai Néptáncantológián 2008 óta renszeresen mérettetnek meg, ahonnan eddig egy bronz és két ezüst minősítést hoztak haza.
Rendszeres résztvevői a kiváló kelet-szlovákiai táncosról elnevezett „Šaffa sarkantyúja” Szólótáncversenynek, ahol eddig egy harmadik, három második és két első helyezést értek el szólistáik. A szlovákiai magyar táncosok számára kiírt Táncfórum Országos Szólótáncverseny mezőnyében szintúgy sikeresen szerepeltek az elmúlt években, összességében három harmadik, négy második és több különdíjat nyertek el.
Az együttes vezetői büszkék rá, hogy egykori tanítványaik, Linda és Tamás testvérpár mára az együttesvezetésben önálló munkatársaik. Továbbá, hogy 2009 óta 4 tanítványuk nyert felvételt az Ifjú Szivek Táncszínházba, akik közül ketten a mai napig a Táncszínház hivatásos táncosai. Két tanítványuk tanul színészmesterséget a pozsonyi Színművészeti egyetemen, 2-en pedig már önálló színészi pályájukat járják. Ifjúsági korosztályú és fiatal felnőtt táncosaik az anyaegyüttes mellett több más táncegyüttesben is táncolnak, mint a Csallóközi Táncegyüttesben, a Pozsony Táncegyüttesben, ily módon folytatva, amit a sok év alatt az együttesben megtanultak és közvetve ezzel gazdagítva a szlovákiai magyar táncos életet, illetve kultúránk egészét.
A néptáncműhely több helyi és egy megyei kitüntetés után 2016-ban magas állami kitüntetésben részesült, a Magyarország miniszterelnöke által adományozott Külhoni Magyarság díjat vehette át a Magyar Parlamentben.

Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Leave Comment